Za nami już kolejny miesiąc działalności Grup Samopomocowych w ramach projektu "Postaw na siebie".
Po dłuższej przerwie spowodowanej długim weekendem majowym oraz chorobą prowadzącego spotkaliśmy się na zajęciach dotyczących podstaw savoir-vivre nakrywania do stołu. W ramach Zajęć oprócz teorii uczyliśmy się różnych sposobów na składanie serwetek papierowych oraz przygotowaliśmy techniką „coś z niczego” pierścienie do serwet materiałowych.
Jak przystało na miesiąc maj otworzyliśmy sezon grillowy. Podczas zajęć z każdą grupą uczyliśmy się marynowania mięs na sposób bliskowschodni. Korzystając głównie z przypraw takich jak kolendra, kurkuma czy kmin rzymski przygotowaliśmy szaszłyk drobiowy z czerwoną cebulą, kofte (tradycyjny kebab z mięsa mielonego) oraz bukiet sosów i sałat. Po czym odbył się integracyjny grill dla wszystkich grup. I mimo nieudanej pogody spędziliśmy miły, wspólny czas racząc się smacznymi potrawami.
Pod koniec maja, korzystając ze zbliżającego się dnia dziecka nauczyliśmy się robienia prostych zabawek z filcu i pomponów („pomponi”). Powstały wspaniałe kotki, sowy, pieski i pszczoły, które następnie zostały podarowane najmłodszym.